3D Paviljoen met PLA bambooFill

plaatje-1web

Bijna 5 maanden later, maar het is eindelijk tastbaar. Een 3D geprint paviljoen in twee soorten PLA filament; normaal (wit) en bamboe. Voordat we begonnen met printen vroeg wij ons drie dingen af:

  • Hoe veel tijd gaat het kosten
  • Hoe duur wordt het
  • Hoe groot wordt het uiteindelijk

Deze vragen zullen hier worden beantwoord.

Het ontwerp

plaatje-2

Een aantal jaar geleden hadden wij voor een schoolopdracht een Paviljoen ontworpen. Het paviljoen is ontworpen met Grasshopper in Rhino 3D. Voor tutorials verwijzen wij je graag naar de volgende site (http://wiki.bk.tudelft.nl/toi-pedia/Grasshopper). Hierin stonden twee soorten materiaal centraal; ETFE (soort plastic) en bamboe. De verschillende soorten materiaal wilden wij ook terug laten komen in de 3D print, vandaar het gebruik van 2 soorten filament.

Ontwerp gereed maken voor 3D print

Tijd: 6 uur + 1 uur printen (opmerking: model was niet ontworpen om 3D geprint te worden)

Kosten: ±2 euro

Afmeting: testprint 8x10x8 cm (lxbxh)

 

Wat veel mensen over het hoofd zien is dat er nog een heel proces doorlopen moet worden voordat het 3D ontwerp uit de printer kan rollen. Denk hierbij aan fouten in de meshes, open holes, omzetting naar printbestand, of het ontwerp vergt te veel supports bij het printen (niet wenselijk). Het kost daarom ook veel tijd om het 3D ontwerp te ‘repareren’ voor de 3D printer, tenzij hier al tijdens het ontwerp rekening mee is gehouden.

dav

Om het ontwerp gereed te maken voor het 3D printen hebben wij eerst een testprint laten maken van een aantal belangrijke componenten die in het model zaten. Het leerde ons snel hoe het geprint werd en of het ontwerp op bepaalde vlakken nog aangepast moest worden. Zo zijn uiteindelijk een aantal pilaren, muren en dak dikker gemaakt en detaillering achterwege gelaten.

Het model is ten slotte opgedeeld in 12 aparte stukken, printbaar in 7 afzonderlijke sessies.

3D print

Tijd: 17.5 uur printen (7 sessies gemiddeld 2.5 uur per print)

Kosten: ±20 euro (90 gram, foutieve prints meegerekend)

Afmeting: model 15x20x15 cm (lxbxh)

 

Nadat de G-codes gereed waren om de 3D printer aan het werk te kunnen zetten, begon het echte werk. Het printen van de componenten in bambooFill gaf de grootste kopzorgen. Het filament heeft een geheel andere structuur dan het normale PLA. Zo is het veel brozer, moeten de pilaren dus nog dikker zijn, en de 3D printerkoppen verstoppen snel door het gebruik van dit filament.

Alleen kijkend naar de printtijd heeft het in totaal ongeveer 18 uur geduurd, maar die tijd is verdeeld over 5 maanden. De reden hiervoor is dat je in het Fablab alleen woensdagmiddag en zaterdagmiddag kunt printen (inloop uur). Nu komt het weleens voor dat je die dag niet kunt, of de printers bezet zijn. Ook kun je die dag slechts 1 sessie printen.

Desondanks, is het een hele leuke tijd geweest en zijn wij nu bekend met de 3D printer.

-Hoang en Kit-Yu

plaatje-6web

plaatje-7web

AD Zoetermeer, 16 september 2016

De hoogte in tekenen met 3D-pen

Wie eens iets anders wil dan kleurplaten inkleuren, kan nu met een 3D-pen de hoogte in tekenen. Bij het FabLab in Zoetermeer worden elke week workshops gegeven, zodat kinderen de nieuwe techniek onder de knie krijgen.

Zelda zwaardschild

Zelda zwaardschild

zelda

Een verzoeknummer van zoonlief, een schild waaraan hij zijn Zelda zwaard kan hangen. En natuurlijk, dan mocht mam ‘even’ voor hem maken’, natuurlijk… ik voelde hem al aankomen!

Het ‘project bestaat uit 4 lagen hout, waarvan er 3 alleen gesneden moeten worden en 1 gegraveerd en gesneden. Heb tijdens het (vele) werken met de Laser Pro gemerkt dat het voor graveren handiger is om het te graveren vlak (zeker als je project wat groter is) in kleurblokken in te delen. In plaats van dat de machine over een hele breedte heen moet bewegen, baken je met kleurblokken een soort van blok af. Dit kan gewoon in Coral Draw dmv de figuren onder elkaar te selecteren en een vulkleur te kiezen (zie afbeelding).
Het graveren gaat hierdoor een heel stuk sneller! De kleuren stel je in het ‘voorkeursmenu’ in op dezelfde graveerinstellingen

zelda

 

 

Als alle onderdelen klaar zijn is het een kwestie, met behulp van lijmklemmen, de 4 lagen op elkaar te lijmen. Een schuurpapiertje langs de randen om er echt een geheel van te maken. Omdat het zwaard door zijn opvallende kleur aanwezig is, hebben we ervoor gekozen om het schild alleen met twee lagen blanke lak te behandelen.

Daarna de schroefduimen er in en het schild is klaar om er een zwaard aan te kunnen hangen. Functioneel en tegelijkertijd ook decoratief!

 

zelda2

Folding Wood Booklet

Folding Wood Booklet

14040132_978952498918310_8920591830611112849_nAls je denkt dat de website Thingiverse alleen voor 3D ontwerpen is, kom je toch wat bedrogen uit. Deze website, echt vol met leuke (minder leuke), nuttige (en ook minder nuttige) projecten die je gratis en voor niets kunt downloaden en voor je eigen project gebruiken.

Om eens wat inspiratie op te doen voor leuke laser projecten, kwam ik deze Booklet (van Snijlab) tegen en vond hem direct leuk! Hier en daar wat dingetjes aangepast omdat ik dat zelf leuker/handiger vond.
Het is leuk om te zien hoe je met voor het oog simpele lijntjes je hout buigbaar kunt maken!

 

 

 

Ik heb gebruikt 3mm timmerplaat (Gamma)14045718_978952672251626_7155265115181804474_n

Instellingen:

Graveren: Speed 25, power 95, PPI 400, Air ON
Snijden: Speed 0,7, power 97, PPI 400, AIR ON

Gebruikte patroon: http://www.thingiverse.com/thing:12707

 

13934570_978952565584970_5125743077062246076_n

14063796_978952575584969_1545553355851097904_n

 

Lakzegels maken

foto5.jpgMet een dochter die grote wensen heeft, maar tevens ook een klein budget… was het even out—of-the-box denken hoe we zelf (op haar verzoek) wat lakstempels konden maken voor een project wat ze in haar hoofd had.

Het antwoord was in ieder geval niet al te moeilijk, want FabLab bood uitkomst! Het was een kwestie van onze kennis met elkaar te delen. Dat wil zeggen, ik Miriam maakte de stempels van hout met de Laser Pro. En Francesco nam het maken van de houder en de plaatjes waarop de zegels gelijmd moesten worden met de 3D printer voor zijn rekening!foto4.jpg

De afbeeldingen die in dit project voor de stempelplaatjes gebruikt zijn kunnen en mogen helaas niet openbaar gedeeld worden. Maar bij dit Fabmoment delen we de basis voor een echte Fabstempel! Maar het maken van een eigen stempel maken is niet zo heel erg moeilijk. De basis (3mm timmerplaat) heeft een doorsnede van 3cm. En je kunt vrijwel ieder thema gebruiken wat je maar verzinnen kunt, op internet is er meer dan genoeg te vinden! Er zijn bv bij Dafont diverse monogram lettertypes (gratis) te downloaden ( http://www.dafont.com/search.php?q=monogram ) die weer te gebruiken zijn om een eigen monogramstempel te maken in Coral Draw.

foto1.jpg
Instellingen Laser Pro:

GraverenSnijden
Speed150,7
Power9797
PPI400400
AirONON

foto3.jpg

Instellingen 3D printer:

2_1 200micron
10% infill honinggraad (HC)
(no) support

Het is aan te raden om de houtenplaatjes eerst even in de beits te zetten. Het blijft tenslotte hout en we willen later niet dat de was die gebruikt wordt om te stempelen in de groeven van de stempel blijft kleven! Voor de 3D stempelhouder is een M5 moer nodig, deze moet voor het op elkaar lijmen in de uitsparing geschoven worden. Voor de 3D stempelplaatjes zijn M5 boutjes nodig, deze boutjes worden in de uitsparing gestoken. Als de bout in de uitsparing zit, kan met montagekit het houten stempelplaatje erop gelijmd worden. Zo is er maar 1 houder nodig en kunnen de stempelplaatjes gemakkelijk verwisseld worden.

Voor het stempelen zelf heb je een staafje wax nodig (te koop bij bv Hema). Steek het staafje was aan en druppel wat was op de plek waar je een stempel wil drukken. Laat de was wat opdrogen en steek ondertussen de stempelbasis in wat olie te dopen en met keukenpapier af te deppen, Dan kun je de stempel in de was drukken.

foto2.jpg foto6.jpg